Turecko

Saygın Ersin: Smak absolutny

Mistrz fantastyki i kryminału, urodzony w 1975 roku w Manisie w zachodniej Anatolii. Studiował socjologię w Ankarze, pracował jako dziennikarz, obecnie jest pisarzem i niezależnym scenarzystą, żyje w Izmirze. Oprócz cyklu powieści Yedi Kartal Efsaneleri [Legendy siedmiu orłów] opublikował zbiór kryminałów Emekli Polisler Lokali [Lokal emerytowanych policjantów] oraz popularną wśród czytelników powieść historyczną Basza smaku [Pir-i Lezzet] – opowieść o genialnym kucharzu obdarzonym „smakiem absolutnym”, który podbija słynną kuchnię w sułtańskim pałacu Topkapı i zmienia losy imperium osmańskiego u schyłku XVI wieku. Książka ukazała się po polsku wiosną 2018 roku w przekładzie Izabelli Mazurek w wydawnictwie SQN.